Ezüstműves tanfolyam

Az ezüstműves olyan fejlett formakultúrával, rajzi és plasztikai ismeretekkel, valamint 
fém-technikai tudással rendelkező szakember, aki igényesen, tervezői szemlélettel valósítja
 meg az ezüstművesség különböző területein adódó szakmai, tárgyalkotói feladatokat. 
Ezüstműves tanfolyammal kapcsolatos információk - felnottkepzes.hu

Ezüstműves, Ezüstműves képzés, Ezüstműves tanfolyam, Felnőttképzés

Az ezüstműves a kézműves mesterségek egyikeként, egyedi és tartós tárgyakat készít jellemzően ezüstötvözetből. Az ezüstműves tevékenysége többrétű: egyik része a megrendelővel való egyeztetéshez kapcsolódik, míg a másik része magához az alkotó folyamathoz, például a felületkezelési, felületképzési-díszítési eljárások révén az ezüstötvözet megformázásához, a tárgyak megalkotásához. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

Megtervezi a tárgyat. Az elképzelését, ötletét papírra veti, lerajzolja. Szükség esetén gépi képalkotó/tervező program segítségével lemodellezi a tervet. Elkészíti hozzá a gyártási dokumentációt, meghatározza az elkészítés módját, technológiáját. Szükség esetén tömegvázlatot készít modellező anyag segítségével.

Akár a megrendelő igényeihez, akár a saját elképzeléseihez igazodik, a megfelelő terve-zési szempontok szerint állítja össze a létrehozni kívánt tárgy felépítését, formai kialakítását, az anyagminőségeket és anyagvastagságokat, a fém (jellemzően ezüst) mellett használt kiegészítő anyagok szerepét, helyét és azok kialakítását Az ezüstművesek jellemzően nemesfémek-kel, azon belül is ezüstötvözetekkel dolgoznak, azok képlékeny alakíthatósága miatt. A fel-használt anyagok, egyfajta értékőrző, vagy befektetési szerepet is kölcsönöznek az elkészült ezüstműves tárgyaknak.

Az ezüstműves szakma magas szintű elméleti és gyakorlati szaktudást követel meg.

Az előállítás során nagyság miatt szükséges. Ezek az ismeretek elsősorban az anyagfizika tárgykörébe tartoznak. Az ezüstművesség alapvetően öt alapműveletből álló kéz-műves szakma. Ezek az alapműveletek: kézi fűrészelés, reszelés, hajlítás, kalapálás, forrasztás. A kalapálás művelete külön hangsúlyt kap, az úgynevezett képlékeny alakítás sokrétű ismerete, magas szintű gyakorlata alapkövetelmény. Ebbe a tárgykörbe tartozik a cizellálás is, ennek magas szintű gyakorlata.

Az ezüstműves mesterség:

Alapvető kézműves jellege ellenére használja a modern technika nyújtotta lehetőségeket is, (gépesített alkatrészgyártás, fémnyomás, precíziós öntési eljárások, egyéb gépi, magas színvonalú sokszorosító eljárások) melyekkel egyrészt lerövidül az egyes munkafolyamatokhoz szükséges idő, másrészt nagyobb mennyiségben, kis szériában előállítható a nagy méretű nemesfémtárgy. Jellemzően nemesfém alapanyagokból különféle tárgyakat készít és régebben készült tárgyakat javít (nem restau-rál!), a fémjelzési kötelezettség alá eső tárgyakat fémjelezteti.

Szakképesítés sorszáma:02145021
Programkövetelmény érvényességének kezdete:2021.01.08

# /- #ezüstműves #ezüstművestanfolyam #ezüstművesképzés #ezüstműves tanfolyamról #ezüstművesoktatás #ezüstművesvizsga

MODELLO Módszertani és Képzési Intézet

Ezüstműves | Képzőművészet, szépművészet | Kézművesség | Tanfolyam | Szakképesítések | Szakmai képzések